Začínající léto v česku horka a bouřky i teplotní maxima

Přírodní skalka
Romantika a siesta v přírodě
Tropické počasí posledních dnů by mělo skončit. Odpoledne už několik míst zasáhly silné bouřky. "Vyskytovaly se hlavně v jižních Čechách a v Jeseníkách a provází je místy i krupobití," řekl v 18:30 mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.
V průběhu dne vystoupala rtuť na teploty kolem 30 stupňů Celsia, na několika místech ještě padly teplotní rekordy. Od neděle přijde na území Česka chladnější fronta.

Výstrahu kvůli bouřkám vydalo ČHMÚ pro oblast jihovýchodu Česka. "Pokud si představíte linii mezi Českými Budějovicemi a Pardubicemi, pak ve všech krajích, které leží od ní na východ, hrozí nebezpečí bouřek," vysvětlil meteorolog.

V podvečer potrápilo počasí hlavně oblast kolem Českých Budějovic, mohutnou aktivitu blesků zaznamenaly radary také v okolí Zábřehu, Bruntálu a Jeseníku.

Bouřkový mrak nyní přechází nad území republiky od rakouských Alp a postupovat bude severovýchodním směrem. Výstraha kvůli silným bouřím proto platí pro Vysočinu a úplně celou Moravu.

Přívalové srážky mohou podle odborníků krátkodobě zvýšit hladiny řek a potoků, voda může zatopit sklepy a garáže. "V bouřkách se ojediněle budou vyskytovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů, kroupami a nárazy větru 70 až 90 kilometrů v hodině," upozornil ČHMÚ.

Na dlouho poslední tropický den byl ve znamení teplot kolem 30 stupňů Celsia. Rekordní čísla meteorologové naměřili ve Vsetíně na Zlínsku, rtuť teploměru vystoupala na 31,4 stupně Celsia. O 0,2 stupně Celsia tak překonala hodnotu naměřenou v roce 1937.

Denní teplotní rekord starý 46 let padl ve Zlínském kraji také ve Vizovicích. Rekordy ojediněle padaly i na jiných místech Česka. Například v Bělotíně na Přerovsku rtuť ukázala 31,7 stupně Celsia. V neděli se ochladí. Podle předpovědi ČHMÚ bude 19 až 23 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 25 stupňů.

Tropické teploty panují v Česku od čtvrtka, kdy vedra pokořila rekordy na 47 meteorologických stanicích v republice, v Praze-Karlově zaznamenali meteorologové dokonce teplotu 33,3 stupně.

V pátek byl například v Českých Budějovicích překonán 75 let starý teplotní rekord, naměřili tam 32,6 stupně Celsia. Nejvyšší teplota v pátek ovšem byla v Javorníku, kde rtuť teploměru vyšplhala na 32,9 stupně.

Kolapsové stavy, jen ve čtvrtek postihly dvacítku pacientů v kraji," uvedl mluvčí záchranné služby s tím, že se jednalo především o osoby vyššího věku, zpravidla starší 60 let. Tropické teploty mohou přispívat také ke zhoršení chronických obtíží, s nimiž se postižený léčí, jako jsou srdečně cévní choroby, epilepsie, diabetes a řada dalších, postižení pak v souvislosti s tím mohou zkolabovat. Lékaři v horkých dnech doporučují omezit míru fyzické zátěže. Lidé by také měli pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin. Dospělý by měl za den vypít až tři litry.

Zdroj: ČT 24, CTK.

Oblíbené příspěvky. Co se tady čte nejvíc.

ZKUSTE TO NAJÍT TADY TO JSOU ŠTÍTKY

Příroda Kariera Můj pohled na svět Sociální sítě Historie Debaty a názory Znamenám si Dobrý vtip Fotografie Peníze Radujme se Internetové smetiště Události ve světě Češi a svět Obrázky Aktuality Aktuální info Etické a humánní principy Fejeton Google Láska Události poznámky CZportal Facebook Hledání na internetu Moudro TP-Link Wireless N Router TL-WR720N Člověk a Nemoc Amerika Houby Humor Informace Komunitní sítě Moudra Nechrápej a pracuj! Router Svoboda Události na internetu Zdraví Život na dlani Adsense Cestování. Moře Domov Hlad Korsika Kuchyně Legendy taneční hudby Les Lékař News Novinky Nuda Podnikání Písně Předjaří Santorini Sladkosti Tenkrát na Východě Vaření pečení diskuse český folklor a tance Řecko Řeka Židovské Accordeon Afrika Agentura Agáta Akupunktura Alphaville Anna Kurnikova Borůvky Bylinky Citáty slavných Clipboard Ctrl + C Dobromysl obecná Domácí Dvořák EPSON Eric Clapton Forever Young Gulášek Havel Imunita kojení a spánek Indexování Jaro Karikatura Kemel Knedlíky Krokonoše Krteček Král komiků Květiny Káva Křesťané Lady GaGa Lesácká polka Libeček Lékař a bylinky Lékárna Maggi Markéta Šichtařová Mobbing Mobilní internet Monitorovací přístroje Moře Mustafa Kemal Atatürk Mykóza Máslo Návod Patrick Zandl Petrova Bouda Picasa Pinterest Pirati.cz Politika Polévky Pomazánkové Počasí Prasátko Prezident Ptáci Puding Pytlák Reklamy Relax Rostou Rušičky Rybáři Růže Schránka Seneca Sojka Symphony no. 9 Tanky a Ukrajina The Beach Boys Totem Tramping Tvaroh Twitter Vlasta Burian Volkswagen Válka Vánoce Věda WCstory Weizsäcker Werich Win + V Zelenina Zelené kávovar Úsměv Šábes Žurnalistika Žáby

Vybraný příspěvek

Dovolená na Santorini. Ostrov průzračných obzorů a zářivě bílých staveb.

Santorini Kontrast zářivě bílých staveb, modrých kupolí kostelíků, černých útesů kráteru a tmavě modrého moře uprostřed s vulkánem je právě ...