Domácí Maggi a libeček lékařský. #Maggi, Kuchyně, Domov, Domácí, Polévky, Zelenina, Bylinky

Celerová nať a libeček na fotografii

Libeček v kuchyni – aneb jak připravit domácí maggi nebo bylinkový olej 

 Nemusíte být zkušení pěstitelé, aby se vám dařilo pěstovat libeček. Tahle rostlina vlastně nevyžaduje téměř žádnou péči. Představíme vám, jak můžete libeček snadno využít v kuchyni. 
 "Libeček je vlastně plevel, já ho dávám do všeho a všude je mu dobře,“ tak bujně rostoucí a velmi aromatické listy popisuje teta Anička, která mě pravidelně učí vytvářet malé kuchařské zázraky. Libeček lékařský (Levisticum officinale) patří mezi vynikající koření a zaslouží si pevné místo v naší kuchyni. Daruje polévce, masu, či obyčejnému máslu to, co přiměje vaše strávníky aby vám dali velikou pochvalu.
 V době, kdy mnozí stále pečlivěji prověřují složení výrobků nabízených v obchodech se jedná o báječnou alternativu. Pokud si totiž připravíte koření sami, pak máte jistotu, že tam žádné zdraví neprospěšné látky nejsou. Nejstarší zmínky o pěstování libečku v Evropě pocházejí ze 12. století. Později se běžně pěstoval v zahrádkách a používal jako polévkové koření. V některých jazycích je libeček označován jako maggi bylinka. Například v němčině (Maggikraut), holandštině (maggiplant) nebo dánštině (maggiurt).

 Je pravda, že chutí libeček připomíná maggi, ale v originální receptuře na proslulé tekuté koření byste jej hledali marně.

Domácí Maggi z libečku

 Připravte si svazek libečku (listy i stonky), sůl, olej, čisté sklenice, ostrý nůž a prkénko. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ve větší míse nakrájený libeček prosolte a zalijte olejem. Pak vše napěchujte do sklenice. Já pro tento účel používám obroušené dřívko. Čím více a pečlivěji budete mačkat, tím více získáte šťávy s vůní maggi. Po naplnění celé sklenice ještě zalijte olejem. Hotový výrobek skladujte v chladničce.

Samotnou šťávu můžete použít jako domácí maggi. Drť i se šťávou lze dávat po lžičkách na ochucení polévky, či omáčky přímo do hrnce. Dále můžete zelenou směs využít při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků. Při dávkování mějte na paměti, že se jedná o velmi koncentrovanou a slanou ingredienci.

Zeleninový základ pro polévky

Ke svazku libečku si připravte sůl, cibuli, mrkev, česnek, celer a máslo. Můžete použít i další druhy zeleniny, např. květák, petržel, celer. Množství zeleniny a poměr nechávám na vaší chuti. Libeček posekejte opět na menší kousky a zeleninu nastrouhejte nahrubo. Celou směs lehce osolte a poduste na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plňte do skleniček, které po uzavření obraťte dnem vzhůru. Skladujte v chladničce.

Díky takto připravenému základu můžete snadno a rychle připravit dobrou polévku. Několik lžic zeleninového základu stačí zaprášit moukou, udělat rychle jíšku a dál připravovat polévku dle oblíbených receptů. Díky zeleninovo - libečkovému základu bude mít vaše polévka originální chuť a úžasné aroma.

Bylinkový olej 

K aromatickému libečku přidejte cibuli, česnek, chilli (kdo má rád ostřejší), červenou papriku, kmín, sůl, olej, tymián a rozmarýn. U tymiánu a rozmarýnu použijte pouze lístky. Bylinky lehce nasekejte ostrým nožem, osolte a přidejte další koření. Můžete použít takové, které máte rádi. Nádobu naplňte pouze do poloviny a řádně promačkejte dřívkem. Pak zalijte olejem a nechejte důkladně rozležet. V oleji se uvolní všechny vůně a chutě. Skladujte v suchu a temnu.

Bylinkový olej se vám bude hodit při nakládání masa na grilování. Můžete s ním potírat i zeleninu. Upotřebíte ho také při pečení masa. Díky domácímu ochucenému oleji dostaneme do jídla opět chuť, co se nikde nekoupí. Originální voňavý a zároveň praktický dárek... 

Sklenice s dobrotami z libečku poslouží i jako milý dárek zvlášť pro ty hospodyňky, které rády vaří, ale nemají prostor pro vlastní bylinkovou zahrádku.

#Maggi, Kuchyně, Domov, Domácí, Polévky, Zelenina, Bylinky

text bez úprav Marie Molková

Oblíbené příspěvky. Co se tady čte nejvíc.

ZKUSTE TO NAJÍT TADY TO JSOU ŠTÍTKY

Příroda Kariera Můj pohled na svět Sociální sítě Historie Debaty a názory Znamenám si Dobrý vtip Fotografie Peníze Radujme se Internetové smetiště Události ve světě Češi a svět Obrázky Aktuality Aktuální info Etické a humánní principy Fejeton Google Láska Události poznámky CZportal Facebook Hledání na internetu Moudro TP-Link Wireless N Router TL-WR720N Člověk a Nemoc Amerika Houby Humor Informace Komunitní sítě Moudra Nechrápej a pracuj! Router Svoboda Události na internetu Zdraví Život na dlani Adsense Cestování. Moře Domov Hlad Korsika Kuchyně Legendy taneční hudby Les Lékař News Novinky Nuda Podnikání Písně Předjaří Santorini Sladkosti Tenkrát na Východě Vaření pečení diskuse český folklor a tance Řecko Řeka Židovské Accordeon Afrika Agentura Agáta Akupunktura Alphaville Anna Kurnikova Borůvky Bylinky Citáty slavných Clipboard Ctrl + C Dobromysl obecná Domácí Dvořák EPSON Eric Clapton Forever Young Gulášek Havel Imunita kojení a spánek Indexování Jaro Karikatura Kemel Knedlíky Krokonoše Krteček Král komiků Květiny Káva Křesťané Lady GaGa Lesácká polka Libeček Lékař a bylinky Lékárna Maggi Markéta Šichtařová Mobbing Mobilní internet Monitorovací přístroje Moře Mustafa Kemal Atatürk Mykóza Máslo Návod Patrick Zandl Petrova Bouda Picasa Pinterest Pirati.cz Politika Polévky Pomazánkové Počasí Prasátko Prezident Ptáci Puding Pytlák Reklamy Relax Rostou Rušičky Rybáři Růže Schránka Seneca Sojka Symphony no. 9 Tanky a Ukrajina The Beach Boys Totem Tramping Tvaroh Twitter Vlasta Burian Volkswagen Válka Vánoce Věda WCstory Weizsäcker Werich Win + V Zelenina Zelené kávovar Úsměv Šábes Žurnalistika Žáby

Vybraný příspěvek

Dovolená na Santorini. Ostrov průzračných obzorů a zářivě bílých staveb.

Santorini Kontrast zářivě bílých staveb, modrých kupolí kostelíků, černých útesů kráteru a tmavě modrého moře uprostřed s vulkánem je právě ...